Kevään merkkejä

20150128_123907
Kirjoaulio Abutilon pictum on aloittanut kasvun. Kuvassa syksyllä otettu pistokas tänään kuvattuna. Valtavan emokasvin lahjoitin ystävälleni, joka ihastui sen täydellisen muotoisiin kukkiin. Nyt aulio koristaa ylhässä yksinäisyydessään ystävättäreni olohuonetta, jossa se pääsee paremmin oikeuksiinsa kun kasvihullun ruukkupaljoudessa.

Helmikuu kolkuttelee jo ovella ja kasviystävällä pienenpieni kevätperhonen liplattelee jo vatsassa. Ajatukset harhailevat tuleviin siemenkylvöihin ja katse hakeutuu tarkemmin huonekasveihin. Onko tapahtunut kasvun alkua? Pientä lehteä? Virkistymistä?

Itse tarkastelen kasvejani ‘sillä silmällä’ tähän aikaan vuodesta jo päivittäin. Kun kasvua näkyy (uusia lehtiä, uusia versoja tai oksia) tiedän että talvesta on selvitty.

Mitä tehdä helmikuun alussa huonekasveille:

  • Vien kasvunsa aloittaneet kestävät kasvit suihkuun
  • Aloitan hyvin varovaisen lannoituksen kasvaville kasveille (vasta kun uutta kasvua selvästi näkyvissä)
  • Arvioin uudelleenistutustarpeen samoin ruukun koon riittävyyden
  • Pohdin, mitkä kasvit on leikattava (leikkauksen suoritan hieman myöhemmin)
  • Runkopuuksi kasvatetutuilta kasveilta poistan lehdenalut rungosta (kiinanruusu, auliot, atsaleat, kamelia, gardenia ym.)
  • Otan jo pistokkaita sellaisista kasveista, jotka eivät ole pitkäikäisiä vaan rumentuvatvanhetessaan, kuten juorut, pileat, pitsi- japilkkulehdet, peperomiat. Nämä kasvit voidaan uusia nyt kokonaan uudelleen
    20150128_125146
    Tämä ikivanha joulukaktus on peruja Virosta mummoltani. Se kukkii useita kertoja vuodessa, esimerkiksi nyt.

    pistokkaista, jos talvi on ollut emokasvin ulkonäölle ankara. Emokasvin voi heittää pois, kun pistokkaat ovat juurtuneet ja mullassa (Hahaha – sanoisi tähän siippani. Okei, en heitä niitä rumiakaan kasveja pois. Säilytän ne ja laitan ne  puutarhaan tai kasvihuoneen nurkkaan kun on lämmintä. Syksyn tullen arvioin niiden kunnon uudelleen. Näistä ajan rumentamista kasveista saa myös hyvin vaihtoon, myyntiin ja lahjaksi pistokkaita pitkin kesää. Jos kasvihulluus ei kuitenkaan ole yhtä paha kuin minulla, rumat kasvit voi hyvinkin hävittää kunhan pistokkaat ovat juurtuneet)

  • Tarkastelen myös kellarissa hyödettyjä sipuleita sekä lepääviä sipuleita. Näkyykö elonmerkkejä? Silmuja? Nuppuja? Keijunliljat Gloriosa, Pleione  orkideat ja torpankukat Achimenes jätän tässä vaiheessa vielä lepoon.
  • Suunnittelen jo tulevaa kylvöä – mitä siemeniä tilaisi? Mahtuisiko vielä joku uusi huonekasvi siemenstä? Entä kesäkukat? Voisihan niitäkin laittaa..
  • .Kastelen myös kuivana viileässä talvehtivat kaktukseni sekä tarkistan viileässä kasvavien orkideoiden vedentarpeen
20150128_125409
Kaikki kiinanruusuni (Hibiscus rosa-sinensis) aloittavat kasvunsa heti tammikuussa kun valo lisääntyy. Ne kaikki kannattaa istuttaa uudelleen ja leikata helmi-maaliskuussa.
20150128_125030
Tässä kuvassa herttaköynnöksen Ceropegia woodii uudet vesot moikkalevat Miltonidium Issaku Nagata – orkideaa.
20150128_130051
Ihana vanhan ajan huonekasvi Kohtalonköynnös Clerodendrum thomsoniae aloittaa uusien versojen kasvun. Samalla on ilmestynyt muutama nuppukin – alkusoittoa vain kesän kukkaloistosta.
20150128_124609_Richtone(HDR)
Unelma kasvattaa joka vuosi entisvuotsta pidemmät uudet versot.
20150128_130318
Tämä on aito vanhan ajan pikkusoihtuköynnös Aeschynanthus radicans, joka kasvaa hyvin vanhassa viileässä talossa. Silloin tällöin kukkiikin.
20150128_133634_Richtone(HDR)
Lehtikaktus Epiphyllum ‘Wendy’n pistokkaat ovat nököttäneet purkissaan tekemättä mitään melkein vuoden. Nyt on kasvu alkanut.

Leave a comment