Flamingonkukka Anthurium

Helppousaste: ♥♥♥♥♥
Kenelle: kenelle vain!
Minne: Mille ikkunalle tahansa! Suojaa kesän paahteelta.
Esittely: Flamingonkukka kuuluu vehkakasvien Araceae – heimoon. Flamingonkukka on kotoisin Guatemalasta ja Costa Ricasta. Myynnissä on pääsääntöisesti vain risteymiä, yleisimpänä A. Scherzerianum – risteymät joita kutsutaan pikkuflamingonkukiksi. Myös isompikokoisia A. Andreanum – risteymiä on kasvikauppojen valikoimissa. Meillä flamingonkukkaa on kasvatettu melko kauan, esimerkiksi 50-luvulla kirjoitetuista huonekasvioppaista se jo löytyy.
Flamingonkukan kukinto on värikäs ja kestävä. Hyvällä hoidolla jokaiseen lehtihankaan kehittyy kesän aikana kukka.Kukat saattavat kestää jopa läpi talven. Flamingonkukan kukka on vehkakasveille tyypillinen puikula, mutta kukan suojuslehti on värikäs ja komea. Väriskaala on risteymillä hyvin laaja kaikissa punaisen ja vaaleanpunaisen sävyissä lähes mustaan asti. Myös valkoiseen taittuvat värisävyt ovat nykyään hyvin saatavilla.
Luonnossa flamingonkukka kasvaa epifyyttinä eli päällysvieraana tai maassa sammalpeitteessä. Sen paksut juuret ovatkin samantyyppiset kuin orkideoilla – tämä on otettava huomioon uudellenstutuksen yhteydessä.
Hoito-ohjeet: Flamingonkukan hoidossa muistettava: mitä rehevämpi kasvu ja enemmän lehtiä, sen runsaampi kukinta! Muuten flamingonkukka on helppo-hoitoinen huonekasvi. Vain uudelleenistutus vaatii tavallista enemmän tarkkuutta.
Flamingonkukan hoito on helppoa.
- Säännöllinen kastelu ympäri vuoden.
- Puolivarjoinen tai valoisa, vedoton kasvupaikka
- Flamingonkukka pitää kosteasta ilmasta. Sumuttelu yms. keinot suotavia, samoin silloin tällöin flamingo kannattaa viedä suihkuun.
- Flamingonkukka ei pidä kalkista. Huoneenlämpöinen seisonut vesi tai huoneenlämpöinen sadevesi käyvät parhaiten.
- Keväästä syksyyn lannoitetaan miedolla lannoitteella (esim. orkidealannoite käy hyvin)
- Istutustarve on nuorilla kasveilla vuosittain, vanhemmilla vuorovuosin. Alla ohjeet uudelleenistutukseen
Ohjeet uudelleenistutukseen:
- Valmista läpäisevä, karkea kasvuseos. Ohjeita on erilaisia, mutta esim. 2/3 turvetta ja 1/3 rahkasammalta on hyvä, samoin kasvuturve-kukkamulta-perliittiseos, tai kookoskuitu-perliitti-kukkamultaseos. Huomaa että turpeen, mullan yms. materiaalin on ehdottomasti oltava kalkitsematonta!
- Valitse tarpeeksi tilava ruukku.
- Kun irroitat kasvin ruukusta, varo juurien taittumista ja rikkoontumista. Typistä juuria alapäästä jos on tarpeen.
- Juuripaakun voi antaa kuivua irrallaan vuorokauden, jolloin juuria on helpompi käsitellä ja istutus suorittaa siten, etteivät juuret vioitu.
- Istuta flamingonkukka niin, että aseta kasvi ensin ruukkuun ja pujottele sitten multaa juurien väliin. Kasvualusta saa jäädä ilmavaksi mutta se laitetaan aina kummuksi ruukun päälle. Näin uudet juuret kasvavat parhaiten,
- Istutuksen jälkeen älä kastele muutamaan päivään, ainoastaan sumuttele jos juuria on rikkoontunut tai olet typistänyt niitä. Juuri rikkoontuneista juurista alkaa helposti flamingonkukan juurimätäneminen, jolloin kasvi herkästi kuolee.
Tosiharrastajalle: Anthurium on todellinen keräilijän ja kasviharrastajan unelmasuku. On täysin mahdollista keskittyä vain tämän suvun kasvien kasvattamiseen, Anthuriumeja kun on yli 500 lajia. Harrastajan keräilyä helpottaa myös se, että lajeja voidaan helposti lisätä siemenestä ja siementaimet kukkivatkin melko nuorena. Siemeniä kannattaa etsiskellä kansainvälisistä siemenliikkeistä sekä myös muilta alan harrastajilta. Osalla lajeista on kirjavat, kauniit lehdet, osalla kaunis kukinto, mutta löytyy suvusta myös esimerkiksi köynnösteleviä, liuskoittuneislehtisiä lajeja.
Kokeile esim. näitä:
- A.chrystallinum – kolumbialainen laji, jolla upeat hopeasuoniset lehdet. Aikoinaan suositumpi huonekasvi-
- A.magnificum – tälläkin lajilla on todella kauniit lehdet. Olen kasvattanut siemenestä, kasvatus verrattain helppoa
- A.digitatum – sopii ruukkukasviksi. Vihreät, liuskottuneet lehdet, köynnöstää.
- A. veitchii – hauska harvinaisuus!
Katso myös nämä linkit:
http://www.anthuriuminfo.com/en/
http://plantsarethestrangestpeople.blogspot.fi/2011/07/how-to-start-anthurium-and.html
-> loistava huonekasviblogi muutenkin! Kirjoittajan lempikasveja ovat flamingonkukat, mutta blogissa myös kaikkea muuta
