Helppousaste: ♥♥♥♥♥

Minne: Aurikoiselle ikkunalle
Esittely: Piikkikruunu on hyvin vanha huonekasvi. Se on kotoisin Madagaskarilta ja tuotiin Eurooppaan jo 1821. Se nopeasti yleistyi huonekasviksi. Piikkiruunu kuuluu tyräkkien (Euphorbiaceae) laajaan heimoon. Se on kiitollinen huonekasvi, jonka kukinta kestää pitkään. Piikkikruunu on luonnossa kuivakkopensas, joka kestää siis sekä kuivuutta että aurinkoa.
Hoito-ohjeet:
Piikkikruunu viihtyy helposti koti-ikkunalla, pitää kuivasta huoneilmasta ja antaa anteeksi lähes kaikki hoitovirheetkin. Kasvi selviää hengissä jopa todella huonolla hoidolla. Se on kuitenkin todella helppo saada viihtymään erinomaisesti ja kukkimaan runsaasti. Piikkikruunu voi elää kotioloissakin todella vanhaksi, tosin muutamassa vuodessa se kasvaa melkoiseksi puskaksi. Kasvattaja valitkoon itse, haluaako kasvattaa samaa suurta vuosia vai uusia piikkikruunua silloin tällöin pistokkaasta ja pitää kasvin pienenä ja kompaktina.

Näillä ohjeilla saat piikkikruunusi kukoistamaan:
- Aurinkoinen kasvupaikka
- Kuiva huoneilma sopii piikkikruunulle
Vanhan lajikkeen (kuvassa ylempänä) kukintaa viime kesältä - Kastelu melko runsasta kasvukaudella (kastele runsaasti kerralla, anna mullan vain vähän kuivahtaa kastelujen välissä, jotta kukinta säilyisi!
- Lannoitus kasvukaudella noin parin viikon välein
- Talvella huomattavasti vähemmän kastelua varsinkin jos lehtiä tippuu. Silloin kasvi aloittaa levon.
- Istuta uudelleen tarvittaessa kaktusmultaan. Tätä ei tarvitse tehdä joka vuosi.
- Leikkaa kasvia reilusti jos se rumentuu. Myös pistokas kannattaa latvoa kun kasvu käynnistyy, se lisää haaroittumista.
- HUOM! VARO MAITIAISNESTETTÄ! SE VOI ÄRSYTTÄÄ IHOA!

Ongelmia:
Kasvi tiputtaa lehtensä talvella: kasvi haluaa nyt levätä. Vähennä kastelua! Piikkikruunu kasvattaa kyllä uudet lehdet keväällä!
Kasvi tiputtaa lehtensä kesällä: Kastelu on unohtunut pahemman kerran. Kastele – mutta aluksi varovasti, etteivät juuret kuole. Jos vika ei ole kastelussa, kannattaa varmistaa, että piikkikruunu saa tarpeeksi valoa. Sisemmällä huoneessa piikkis ei viihdy.

Kasvi ei kuki: Lisää valoa!
Tosiharrastajalle: Tyräkkikasvien sukuun kuuluu noin 2000 lajia, joiden ulkonäkö vaihtelee tavattomasti. Monet lajit sopivat mainiosti huonekasveiksi. Koska suku on niin laaja , tässä yhteydessä esittelen vain sellaisia harvinaisuuksia, jotka muistuttavat kasvutavaltaan .
Harvinaisuuksia piikkikruunun ystävälle:
- E.milii var. longifolia on piikkikruunun keltakukkainen, pitkälehtinen muunnos, joka kasvaa luonnossa villinäkin. Tätä lajiketta myytiin ennen enemmän, nykyään se on melko harvinainen. Kannattaa pyytää pistokas jos sellaiseen törmää
- Jättipiikkikruunu Euphorbia x lomii madagaskarilainen piikkikruunun E.milii ja E.lophogona lajien luonnonristeymä, jota silloin tällöin myydään. Upea kermanvalkea, suurikukkainen laji, joka mielestäni on vielä piikkikruunuakin kiitollisempi huonekasvi. Pysyy vanhetessaankin kauniina.
- E.lophogona keräilijöiden suosima puumainen tyräkkilaji, jonka kukat muistuttavat piikkikruunua. Yllä mainitun jättipiikkikruunun toinen kantavanhempi
- E.hislopii läheistä sukua piikkikruunulle, sopii hyvin harvinaiseksi huonekasviksi


