Pikkujaakonkukka Jacobinia pauciflora

image Helppousaste: ♥♥

Kenelle: huolelliselle kastelijalle

Minne: viileälle itä- tai länsi-ikkunalle, kesällä ulos.

Esittely: Pikkujaakonkukka (Jacobinia pauciflora) ei ole kovin yleinen huonekasvi, mutta tähän aikaan vuodesta sitä saattaa nähdä kasvimyymälöissä. Samaan sukuun kuuluva isojaakonkukka (J.carnea) on tunnetumpi, vanha huonekasvi, jota on Suomessakin kasvatettu melko pitkään. Jaakonkukat kuuluvat akanttikasvien heimoon (Acanthaceae) ja ovat kotoisin Brasiliasta. Kirjallisuudessa ja internetissä esiintyviin hoito-ohjeisiin kannattaa suhtautua varauksella. Pikkujaakukan ja isojaakonkukan hoito-ohjeet eroavat toisistaan, mitä ei ole useinkaan huomioitu. Myöskään kukkimisajankohta “koko syksy ja talvi” ei päde meidän pohjoisissa oloissa. Oman kokemukseni mukaan pikkujaakonkukka kukkii meillä helmi-maaliskuun ja hoito on ajoitettava sen mukaan. image

Hoito-ohjeet: Olen merkinnyt pikkujaakonkukan melko vaikeaksi kasviksi hoitaa. Tämä siitä syystä, että hoito vaihtelee vuodenaikojen mukaan ja koska kasteluvirheitä ei saisi tulla. Jos mielii saada pikkujaakonkukasta kukkivan kasvin vuosiksi eteenpäin, vaati hoito tarkkuutta mutta ei ole suinkaan mahdotonta saada “Pikkujaakko” vihtymään! Mitä siis tehdä, kun olet tuonut upean kukkivan jaakonkukan kaupasta kotiin?

  •  Aseta pikkujaakonkukka valoisalle ikkunalle. Suojaa kevään keskipäivän paahteelta, muuten kasvi viihtyy kyllä valossa ja auringossa. Ei sisemmälle huoneeseen edes kukkivana!
  •  Tarkista kasvin multa päivittäin. Pikkujaakonkukka ei saa koskaan kuivua, tai se tiputtaa lehdet ja kukat! Kastele siis usein mutta kohtailaisesti kerrallaan.Huom! Jos sinulla on kukkiva atsalea, aseta kasvit vierekkäin. Näin molemman tiheästi kasteltavan kasvin hoito onnistuu samalla kertaa!
  • image Kukkiessaan kasvi viihtyy kosteassa ilmassa. Sumuttelu ja muut ilmankosteutta nostavat keinot ovat suotavia
  •  Kun kukinta on ohi, pikkujaakonkukka kannattaa leikata jotta kasvin ulkonäkö pysyy kauniina. Juurruta pehmytvartiset versot varakasveiksi (puutuneet varret eivät juurru).
  •  Kun hallavaara on ohi, kasvi kannattaa viedä ulos. Pikkujaakonkukka ei oikein viihdy kuumassa asuinhuoneistossa kesällä. Ulkonakin tarkkaile, ettei kasvi pääse kuivumaan.
  •  Lannoita harvoin, noin kerran kuussa kesällä.
  •  Syksylläkin voi ottaa pistokkaita
  • Syksyksi ja talveksi kasvi siirretään mieluiten viileään huoneeseen. Nyt kasteluntarve on vähäisempi. Jos talvihoito on mennyt hyvin, kevään tullen kasvi onkin yhtäkkiä täynnä nuppuja!

Ongelmia:

Kasvi tiputtaa lehtensä: kastelu on ollut epätasaista, pelastaminen vaikeaa.

Lehdet käpristyvät kesällä: lehtikirvoja? upota koko kasvi mäntysuopaveteen ylösalaisin, niin että olet suojannut ruukun foliolla.

Talvettaminen ei tahdo onnistua: ota myös syksyllä pistokkaita. Latvo pistokkaita muutaman kerran. Pistokkaat selviävät talvesta helpommin. Emokasvin voi hävittää, jos se on kärsineen näköinen.

Tosiharrastajalle: Vaikka Jacobinia – sukuun kuuluu n. 400 lajia, on huonekasveiksi valikoitunut vain yllä mainitut kaksi lajia. Siemeniä voi kuitenkin hyvällä tuurilla saada myös muista lajeista, niiden sopivuutta huonekasveiksi on vain kokeiltava. Monesti olen kuitenkin huomannut – että myytäviksi huonekasveiksi valikoituvat van tietynlaiset helposti kasvatettavat ja siirtelyä kestävät lajit ja lajikkeet. Kotona coi siemenestä kasvatettuaan hyvin onnistua harvinaisissakin lajeissa! image

Advertisement

2 thoughts on “Pikkujaakonkukka Jacobinia pauciflora

  1. Hei!
    Taisikin olla juuri tuo (ehkä) , jota oli myynnissä tokmannilla. Siinä vain ei ollut kukkia lainkaan,
    että sai siksi epäilemään, mikä kasvi mahtaakaan olla kyseessä =)

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: