Vaikeusaste: ♥♥♥
Kenelle: erikoisista kasveista pitävälle
Minne: valoisalle ikkunalle amppeliin.
Taustaa: Posliinikukat kuuluvat käärmeenpistoyrttien Asclepiadaceae heimoon. Ne ovatkin heimon suosituimpia huonekasveja – yleisimpänä isoposliinikukka H.carnosa, jota on Suomessa kasvatettu jo ainakin sata vuotta. Samaan heimoon kuuluvat myös Ceropegiat eli laskuvarjolyhdyt, joiden tunnetuimmasta lajista herttaköynnöksestä voit lukea TÄÄLTÄ Muita heimon huonekasveiksi sopivia sukuja ovat käenkalit Oxalis, tuoksuköynnös Stephanotis ja raatokukat Stapelia.
Hoya linearis on suomalaisen nimensä mukaisesti kotoisin Himalajalta, Intiasta. Se ei köynnöstä tai kiipeile kuten useimmat Hoyat, vaan roikkuu vapaasti. Myös lehdet ovat erikoiset, lähes neulasmaiset. Minun linearis kukkii aina myöhään syksyllä – loka-marraskuussa. Posliinikukat ovat pitkäikäisiä huonekasveja, ne voivat elää vaikka omistajansa koko eliniän.
Posliinikukilla on oma vankka kannattajakuntansa ja niitä keräillään ahkerasti. Minä voin vain ihastella todellisten Hoya – harrastajien tuloksia – itselläni on vain noin 15 laija – joista suurin osa kyllä onneksi kukkii. Tähän blogiin kirjoittelen lajeistani niiden kukinta-aikaan. Suosittelenkin jokaiselle posliinikukkien kasvattajille tutustumaan kunkin lajin vaatimuksiin erikseen – yleisohjeet eivät sovi kaikille lajielle!
Hoito-ohjeet – kirjojen & nettisivujen hoito-ohjeet vaihtelevat tosi paljon. Tässä omat ohjeeni, jolla kukinta on onnistunut joka vuosi.
Lyhyesti: valoisa paikka suojattuna paahteelta – säännöllinen kastelu – vain harvoin lannoitetta – varo tuholaisia!
Yksityiskohtaisesti:
- Linearis vaatii kukkiakseen valoa. Vahvassa auringonvalossa lehden väritys kärsii mutta kukinta on taattu. Voit kasvattaa linearista jopa pohjoisikkunalla – tosin kukinnasta ei välttämättä ole takeita. On se kyllä myös kaunis viherkasvina.
- Kastele säännöllisesti. Kesäaikaan kannattaa kastella useita kertoja viikossa – talvella pintamullan voi antaa kuivahtaakin.
- Lannoitus vain pari kertaa kesässä – talvella ei ollenkaan! Lannoita miedolla orkidealannoitteella.
- Anna Lineariksellesi kasvurauha! Istuta vasta kun on aivan pakko. Pieni ruukku ja läpäisevä multa toimii ainakin minulla (orkideamulta-turvesekoitus tai kookoskuitu esimerkiksi)
- Linearis kasvaa parhaiten vapaasti roikkuvana
- Jos nuppuja ilmestyy – tihennä kastelua – pienikin kuivuminen voi tiputtaa nuput.
- Kukkivan kasvin voi asettaa roikkumaan niin että näet sen istuessasi. Oma kasvini on kukinnan aikaan ikkunalla, jonka alapuolella on sohva. Näin voin istuessani katsella ylöspäin ja ihailla kukkia.
- Kukinnan jälkeen anna kasvin levätä hieman. Himalajanposliinikukka viihtyy talven hyvin viileämmässäkin ja tällöin melko vähällä kastelulla ,mutta myös huoneenlämpö käy – tällöin on huolehdittava kastelusta tiheämmin.
- VARO VILLAKIRVOJA! jostain syystä linearis on niiden suosikki. Minulla on parikin kertaa ollut lineariksessani villakirvoja, vaikka missään muussa kasvissa ei ole ollut.