Nukkaitulehti – Kalanchoë tomentosa

Nukkaitulehti – Kalanchoë tomentosa 20150213_131231

Helppousaste: ♥♥♥♥

Kenelle: mehikasveista kiinnostuneelle, helppoa huonekasvia etisvälle, lapselle

Mihin: Aurinkoiselle ikkunalle

Suvun esittely:

Itulehtien suku (Kalanchoë) tunnetaan ennen kaikkea  tulilatvasta (K.blossfeldiana). Samaan sukuun kuuluu kuitenkin runsaasti mielenkiinoisisia lajeja, joista moni sopisi hyvin huonekasveiksi. Keräilijät ja erityisesti sukkulenttien harrastajat ovat kuitenkin löytäneet itulehtien mielenkiinoisen suvun, ja kyllä kukkakaupoistakin saattaa silloin tällöin löytyä myös mielenkiintoisia lajeja. Sukuun kuuluu myös  ikivanha huonekasvi, upea pitsi-itulehti eli laskuvarjojääkäri, josta varmasti vielä kirjoitan täällä myöhemmin.

Kalanchoë – sana juontaa kiinalaiseen sanaan kalanchoia – joka viittaa “pahan silmän” vastustamiseen ja suvun tiettyjä lajeja onkin kasvatettu kiinalaisissa kodeissa juuri pahan hengen karkoittamiseksi.

Nukkaitulehti  Kalanchoë tomentosa on hellyyttävä huoneaksvi.  Kasvi on kotoisin Madakaskarilta, mikä lienee syy siihen, että itse sitä kasvatan (Etelä-Afrikka ja Madakaskar kiinnostavat minua kasvialueena erityisesti). Nukkaitulehden enganninkielinen nimi on osuva – Panda Plant. Meillä tämä kasvi kasvaa lastenhuoneessa, ja se on itseasiassa erinomainen kasvi juuri lapsen hoitoon! Söpö ja pörröinen olemus sopii lastenhuoneeseen ja kasvin hoito on tosi helppoa.

Nukkaitulehti ei yleensä kuki huoneoloissa, mutta ei se aivan mahdotonta ole kuitenkaan. Minä toivon kovasti saavani oman ‘Pandani’ joskus kukkimaan!

20150213_131428

Hoito-ohjeet nukkaitulehdelle:

  • Valoisa ja aurinkoinen kasvupaikka
  • Älä ylikastele! Kasvi on mehikasvi ja varastoi vettä. Kastelun on tapahduttava  v
    asta sitten kun multa on kuivunut. Vettä ei saa jäädä aluslautaselle/suojaruukkuun.
  • Nukkaitulehti on hidaskasvuinen, ja viihtyy ruukussaan pitkään. Tarvittaessa istutetaan kaktusmultaan tai kookoskuituun.
  • Talivhoito on minimaalista. Kastelua tarvittaessa (muutaman kerran kuussa), valoisalla ikkunalaudalla.
  • Nukkaitulehti viihtyy hyvin huoneenlämmössä ympäri vuoden. Sen voi kirjallisuuden mukaan viedä kesällä uloskin, tosin itse on ole vienyt, hyvin on viihtynyt sisälläkin.
  • Ilmankosteus ei ole nukkaitulehdelle tärkeää. Voidaan jopa sijoittaa patterin yläpuolelle.
  • Lisääminen lehtipistokkaista on tosi helppoa.

Tosiharrastajalle: Mehikasviharrastajalle kiinnostava suku. Mielenkiinntoisia lajeja: Pitsi-itulehti K.daigremontiana,  huopaitulehti K.beharensis, pisaraitulehti K.manginii (upea kukinta!), jauhoitulehti K.farinacea K. x kewensis, K.marmorata, K.porphyrocalyx, K.pumila, K.uniflora

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: