Samenttilehti Gynura aurantiaca

Vanhojen huonekasvien sarjassa tänään esittelyssä SamettilehtiAmppeliin kasvatettu samettilehti Gynura aurantiaca.

Helppousaste: ♥♥♥♥

Minne: Valoisalle ikkunalle kautta vuoden

Kenelle: Värikkäitä lehtiä arvostavalle, ei ylikastelialle!

Esittely: Samettilehti on huomiota herättävä kasvi. Sen purppuranpunaiset lehdet ovat samettipinaiset ja hyvin näyttävät. Samettilehti kasvaa nopeasti. Samettilehti myös kukkii kesällä oranssinkeltaisin kukin. Kukannuput ovat  sinipunaiset, ja keltainen väri yllättää positiivisesti! Sen sijaan kukkien tuoksu jakaa mielipiteitä. Sitä on vaikea kuvailla, vaan se pitää oikeastaan itse kokea.  Kasvin kanssa voikin valita, kasvattaako kukkivan kasvin vai tuuhean viherkasvin (vaiko molemmat:-). Alempana ohjeet molempaan tapaan.

Historia: Samettilehti on kuulunut kasvatettaviin huonekasveihin jo sadan vuoden ajan, mutta on melko harvinainen huonekasvi. En ole pystynyt vielä selvittämän Suomen historiaa kasvin osalta, mutta asia on työn alla. Samettilehden pistokkaita kuitenkin kysellään minulta usein, ja sen soisi olla suositumpi. Oikein hoidettuna se nimittäin on erittäin kiitollinen huonekasvi

Suku ja alkuperä: Aasian ja Afrikan alueella kasvava suku, joista vain tätä yhtä lajia on saatavilla huonekasvina.

Hoito: kuten aina tässä blogissa, hoito perustuu omiin kokemuksiin. Samettilehden perusedellytykset ovat

 • Hyvin valoisa kasvupaikka. Mitä valoisampi, sen syvempi lehtien väri.
 • Säännöllinen lannoitus, myös silloin tällöin talvisin.
 • Tasalämpöinen kasvupaikka ympäri vuoden. Ei ulos kesällä!
 • Kastelu tasaista, ei seisovaa vettä. Kukinta toivovat voivat antaa mullan hieman kuivahtaa välillä, koska kastelun epätasaisuus stimuloi kukintaa.
 • Ilmankosteus ei ole samettilehdelle kasvuedellytys. Varo kuitenkin kuivassa ilmassa villakirvoja!
 • Älä sumuta lehtiä.

Ongelmia:

 • Pitkät hennot versot, samettiväri haalistunut: valoa on liian vähän. Samettilehti tarvitsee todella valoisan kasvupaikan.
 • Lehtien koko on pienentynyt, kasvi on rumentunut: uusi kasvi pistokkaista ja hävitä vanha. Kun samettilehden varsi alkaa puutumaan, kasvin lehdet pienenevät. Toisaalta, jos toivot kukkia, niitä kyllä tulee runsaasti vanhaan kasviin.
 • Kasvi ei kuki: monesti samettilehteä kasvatetaan vain lehtiensä takia. Jos kukkia kuitenkin toivoo, samettilehteä ei kannata leiksamettilehden kukkaellä. Lisäksi auttaa jos pistokkaat otetaan syksyllä. Nämä kasvit kukkivat keväällä herkästi. Kukintaa stimuloi myös hieman epätasainen kastelu. Jos tilaa on, voi yhden samettilehden kasvattaa pensasmaiseksi kukkivaksi, ja toiset typistellä tavanomaiseksi tuuheaksi puskiksi. HUOM! Myös kukkiva kasvi tarvitsee paljon valoa. Hämärässä kasvaneet pitkät roikkovarret eivät jaksa kukkia.
 • Kasvi ei ole tuuhea ja kaunis: Istuta monta pistokasta samaan ruukkuun. Latvo  kärjet kun lehtiä on 5-6,  ja jatka latvomista säännöllisesti. Istuta isohkoon ruukkuun, jossa kosteus pysyy aina tasaisena. Uusi kasvi säännöllisesti. Näin ei tule kukkia, mutta saat upean tuuhean kasvin vaikka amppeliinkin.
 • samettilehti oma
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: