Helppousaste: ♥♥

Kenelle: Huolelliselle hoitajalle, jolla on valoisa ikkuna
Minne: Kukkiva kasvi katseenvangitsijaksi valoon, viherkasvina myös hajavaloon.
Kiinanruusua on viljelty huonekasvina pitkään. Jo 1830-luvulla kiinanruusu tuotiin Englantiin ja Suomessakin on merkintöjä kiinanruususta jo 1800-luvun loppupuolelta. Lähteet kertovat usein kiinanruusun olevan kotoisin Etelä-Kiinasta, jossa sen punakerrottu muoto kasvaa luonnonvaraisena ja josta kasvi on myös ensikerran tuotu Eurooppaan. On kuitenkin myös mahdollista, että kiinanruusu on kotoisin alun perin Afrikasta, ja kulkeutut sitä kautta Aasiaan, missä sen kasvuolosuhteet ovat optimaaliset.
Kiinanruusu kuuluu malvakasvien heimoon (Malvaceae). Heimon kasveja kasvatetaan niin puutarhassa kun huonekasveinakin. Ruukkukasveista yleisin on varmasti kiinanruusu, mutta myös auliot Abutilon ovat melko yleisiä. Harrastajilta voi lisäksi löytyä huonemalvaa Anisodontea capensis tai pavoniaa Pavonia multiflora. Hibiscus- lajeja on yli 200. Ehdottomasti yleisin huonekasviviljelyssä on Hibiscus Rosa-Sinensis tai oikeastaan tämän lajin risteymät. Kiinanruusulajikkeita on tuhansia, ja värikirjo yltää valkoisista keltaisiin, punaisiin ja violetteihin ja näiden sävyjen kirjaviin muotoihin. Kiinanruusuja on yksinkertaisia, kerrottuja ja puolikerrottuja. Myös kukan koko ja kasvin kasvutapa vaihtelevat melkoisesti riippuen lajikkeesta. Suomessa yleisin kanta on kuitenkin perinteinen kerrottu punainen kiinanruusu – se sama, joka 1830-luvulla tuotiin Englantiin. Tämä vanha kasvaa ja kukkii poikkeuksellisen hyvin, ja kehotankin sitä kasvattamaan, jos kiinanruusu on mieleinen huonekasvi.
Hoito: kiinanruusua näkee yhtä usein kukoistavana kun kärsivänäkin. Huonekasvina kiinarin hoidossa onkin paljon haasteita – olen eritellyt niitä hieman alempana. Ensin kuitenkin perushoito-ohjeet:
- Kiinanruusu asetetaan hyvin valoisalle ikkunalle. Jos kasvin halutaan kukkivan on tärkeää, että kasvi saa paljon valoa. Lehdet voivat jopa palaa auringossa (poista palaneet lehdet, pian kasvavat uudet!). Jos kasvia kasvatetaan puolivarjossa, se voi kyllä viihtyä hyvin viherkasvina, mutta kukkia ei tule.
- Kiinanruusua kastellaan ja lannoitetaan kasvukaudella runsaasti. Kastele multa läpikotaisin joka kastelukerralla. Jos kasvissa on nuppuja, multaa ei saa päästää kuivumaan kokonaan tai nuput varisevat.
- Kiinaria on paras kasvattaa sisätiloissa kautta vuoden. Se nimittäin saa helposti tuholaisia ulkona -kuten myös sisällä, jos hoito on huonoa. Jos viet kuitenkin kiinanruususi ulos kesäksi, tarkista kasvi huolella tuholaisten varalta ennen sisälle tuomista. Näin metellään myös aina kun ostetaan uusi kiinanruusu!
- Kiinanruusua kannattaa käyttää silloin tällöin suihkussa, jotta lehdille ei keräänny liikaa pölyä, mikä haittaa kasvin yhteyttämistä. Myös upotuskastelu on tällöin paikallaan.
- Talvella kiinanruusu viihtyy parhaiten hieman viileämmässä, jolloin kastelun tarve on vähäisempi. Myös huoneenlämpö kuitenkin käy. Jos lehtiä putoilee – älä huoli – tämä kuuluu asiaan. Tärkeämpää on varoa, että talvella kasvia ei kastella liikaa. Kiinanruusu tarvitsee leponsa, jotta jaksaa keväällä kasvaa ja kukkia. Talvellakin kiinanruusu tarvitsee runsaasti valoa.
- Joka kevät kasvi istututetaan uudelleen. Ruukku saa olla hieman edellistä isompi. Hyvä salaoijitus ja rikas multa takaa hyvän kasvun.
- Istutuksen jälkeen, kun kasvi on toipunut ja taas kasvaa, kiinanruusu kannattaa leikata. Voit leikata kaikki oksat niin, että kuhunkin oksaan jää vain muutama lehti. Myös myöhemmin kesällä kiinanruusua voi leikata esimerkiksi niin, että jättää vain muutaman vahvan oksan, jolloin kasvi jaksaa kukkia runsaasti. Jos kiinanruusua ei leikata ollenkaan, siitä tulee melkoisen iso, tuuhea puu.
- Leikatut oksat voi juurruttaa vedessä tai mullassa läpinäkyvän pussin alla, johon on leikattu ilmareikä.
- Kiinanruususta voi kasvattaa myös runkopuun. Varsinkin keräijälle tämä on hyvä keino saada mahtumaan enemmän tilaa vieviä kasveja. Menettele seuraavalla tavalla:
- Juurruta kiinanruusupistokas.
- Anna pistokkaan kasvaa haluamaasi puun pitutteen typistämättä kertaakaan.
- Latvo sitten kasvi (voit juurruttaa latvan). Latvusto alkaa täten haarautua. Poista kaikki runkoon ilmestyvät lehtihangat ja oksan alut heti. Pidä siis puun runko sileänä.
- Kun kaksi haaraa ovat kasvaneet hieman, latvo taas. Leikkaa jatkossa latvusta usein jotta puun latvus tihenee. Huoehdi aina myös, ettei runkoon pääse kasvamaan sivuhaaroja.
Uusien ja vanhojen kannan kiinanruusulehdissä on eroja. Uusissa lajikkeissa lehdet ovat usein pienempiä, enemmän munuaismaisia ja kiiltäviä.
Ongelmia:

Vaikka kiinanruusu on upea kasvi kukoistaessaan ja voidessaan hyvin, liittyy tämän kasvin kasvatukseen kuitenkin myös paljon haasteita. Tässä muutamia, minkä kanssa minä olen paininut vuosien varrella.
Miksi kiinanruusun pistokas ei juurru?: Kiinaruusun juurruttamisesta on monta eri koulukuntaa: toiset juurruttavat veteen, toiset suoraan multaan. Toiset juurruttavat isoja, jo puutuneita ja kukkineita oksia, toiset nuoria. Joka tapauksessa kiinanruusun pistokas joko juurtuu helposti tai sitten se ei juurru millään, mitä tahansa yrittää.
Tässä minun vinkkini:
- Mielestäni parhaiten juurtuu oksa, jossa on 5 – 6 lehteä. Varmin on, jos
oksa on kasvanut samana vuonna kun juurrutetaan, ja on vielä pehmeä viherkuorinen. Myös on ehkä eduksi, jos oksa ei ole vielä kukkinut. - Poista alimmat lehdet ennen juurrutusta. (Katso kuva!)
- Oksa juurtuu todennäköisesti vesilasissa, mutta huolellinen hoitaja pääsee parhaaseen tulokseen istuttamalla pistokkaan pienehköön muoviruukkuun ja asettamalla muovihupun, jossa ilmareikiä, kasvin päälle kuminauhalla.
- Multa pidetään tasatuoreena – ei koskaan kuivana tai litimärkänä.
- Kun kasvua näkyy, huppu voidaan poistaa ja kolmannen uuden lehden kasvaessa istuttaa isompaan ruukkuun.

Kiinanruusuni on upea viherkasvi, mutta ei kuki: Enemmän valoa! Voit myös leikata heikompia oksia pois kasvin voimien säästämiseksi
Kiinanruusuni nuput tippuvat eivätkä jaksa avautua: Varmista, että hoidat kiinariasi hyvin: ruukku on tarpeeksi iso, valoa runsaasti ja lannoitus ja kastelu kunnossa. Kastelu ei saa unohtua, kun kasvi kehittää nuppuja. Jos valoa on liian vähän, saattaa kiinanruusu tehdä nupun alun, mutta ei jaksa avata kukkaa loppuun asti (tämä on varsinkin syksyllä ongelmana). Kun kasvisi on nupuilla, anna sille myös kasvurauha – kiinanruusua ei saa tällöin käännellä tai sen paikkaa vaihtaa.
Kiinanruusussani on tuholaisia: osta Provadoa tai muuta tehokasta torjunta-ainetta. Tarkista kiinanruusua säännöllisesti tuholaisten varalta, jotta huomaat ei-toivotut vieraat ajoissa. Muista että, mitä huonompi hoito, sen helpommin tuholaisetkin pääsevät hyökkäämään heikkoon kasviin. Muista myös uutta kiinanruusua ostaessasi tarkastaa jo kaupassa, ettei ole minkäänlaisia merkkejä tuholaisista. Hyvin usein nimittäin niitä näkyy!

Kiinanruusuni kasvaa ja voi hyvin, mutta kukat eivät ole yhtä kauniit kun ennen: Kiinanruusu on parhaassa kukintaiässä 2-3 vuotiaana. Tämän jälkeen kasvi voi elää vuosikymmeniäkin, mutta kukat eivät ole aivan samassa loistossaan enää. Kasvata varataimia, niin pääset nauttimaan kukkaloistosta!
Ostin uuden kiinanruusun kaupasta. Se oli hetken hyvinvoiva, ja nyt kärsii / kuolee: Isot puutarhamyymälät käsittelevät usein kiinanruusujaan kemiallisesti, jotta ne kukkisivat nuorena. Lähes aina on pienenpienessä ruukussa kasvaa kolme kiinanruusua. Kun tuot uuden kasvin kotiin, voit heti leikata siitä pistokkaan juurtumaan. Jos juurrutus onnistuu – ongelmasi on ratkaistu – tämä juurrutettu kasvi kasvaa hienosti. Tarkista myös kasvi tuholaisten varalta! Kaupan kiinanruusu kannattaa istuttaa uudelleen heti – voit erottaa halutessasi kasvit omiin ruukkuihinsa, tai istuttaa ne isoon ruukkuun. Varo kaksihaaraista pääjuurta – se ei saisi katketa! Hoida kasviasi yllä olevien ohjeiden mukaan.
Vahvasti kärsivää kaupan kiinanruusua voi yrittää pelastaa istuttamalla uudelleen ruukun vahvin taimi ja leikkaamalla kasvi aivan lyhyeksi.
Suosi aina vanhoja tai nimellisiä kiinanruusukantoja jos mahdollista. Ne kasvavat ja voivat paremmin.









