Helppousaste: ♥♥♥♥
Kenelle: erikoisesta kasvutavasta tykkäävälle
Minne: pohjoisikkunalle amppeliin tai korkeaan ruukkuun muiden kasvien katveeseen
Aaroninparta on monelle tuttu amppelikasvi. Sitä on harvoin myytävillä kasvikaupoissa, enemmänkin se leviää rönsyjensä avulla ikkunalta toiselle. Kuten moni tietääkin, aaroni nimittäin tekee liianimaisten rönsyjensä päähän pieniä taimia, jotka on helppo irroittaa ja istuttaa omiin ruukkuihin.
Aaroninparta on kotoisin Japanista ja Etelä-Kiinasta. Se kuuluu rikkokasvien heimoon Saxifragaceae. Aaroninparta on heimonsa ainoa huonekasviedustaja – sen sijaan niin puutarhassa kun Suomen luonnossakin rikkokasvit ovat tuttuja.
Minulla on kummallinen suhde aaroninpartaan. Vaikka kasvini ovat ajatuksissani jatkuvasti ja puuhailen niiden kanssa päivittäin, aaronia tuskin edes huomaan. Omani on hyvin vanhaa kantaa – kulkee suvussa – ja on siis säilyttettävä jo siitä syystä. Kesäkuussa yhtäkkiä aaroniini (tai molempiin oikeastaan) ilmestyy kukkavana, ja mahtava kukinta alkaa. Silloin ihastelen kasvia pävittäin ja tuijottelen sen pieniä valkoisia kukkia läheltä. Ehkä nimi tulee siitä, että kukassa voi nähdä vanhan partaisen ukon, jos katsoo tietystä kulmasta! Katsokaa vaikka kuvasta:-)
Kukinnan lisäksi aaronin hyvä puoli on se, että kasvi sopii sinne, mihin moni muu kasvi ei käy – pohjoisikkunalle. Ja minullahan tällainen ikkuna löytyi vanhasta kodistamme, ja myös uudessa kodissani – vanhassa rintamamiestalossa – on ikkunat joka ilmansuuntaan ja näin ollen muuton koittaessa löytynee aaronillekin uusi paikka kasvaa.
Hoito:
- Sijoita aaroni varjostamattomalle pohjoisikkunalle tai jos itäikkuna on vapaana – vielä parempi!
- Kastele säännöllisesti kasvukaudella – voit kuitenkin antaa mullan hieman kuivahtaa.
- Lannoita kahden viikon välein, talvella ei tarvitse lannottaa.
- Uudelleenistutus kannattaa tehdä joka vuosi.
- Talvella aaroni voi olla myös vähän viileämmässä, tällöin kasteluntarve on vähäi
Aaroni voi kasvaa myös korkeassa ruukussa muiden kasvien katveessa. Tässä aaronia varjostavat paisteelta Vaahtera-aulio, muulinkorva ja helokämmekkä. sempi. Toisaalta – aaroninparta pärjää hyvin myös huoneenlämmössä kautta vuoden.
- Voit taivuttaa rönsyjä ja aaronivauvoja emon kanssa samaan ruukkuun, jos haluat tuuhean kasvin..
Ongelmia:
- Kasvissani on vihannespunkkeja: liian harvoin kasteltuun aaroninpartaan tulee herkästi punkkeja. Tee tuholaistorjuntaa ja kastele useammin
- Aaronini ei kuki: kasvilla on liian vähän valoa tai lannoitus on liian vähäistä. Tarkista hoito-ohjeet yllä, ja paranna kasvin hoitoa.
- En saa aaronin rönsytaimia juurutmaan: kokeile pohjalämpöä! Auttaa heti
- Kasvini on rumentunut: aaroninpartaa ei ole pakko leikata. Jos kasvin ulkonäkö ei enää miellytä, voi aaronin saksia kyllä surutta lyhemmäksi. Kasvi palautuu pian.
Tosiharrastajalle:
Koska suvussa on vain tämä yksi laji, joka sopii huonekasviviljelyyn, voi kerätä erilaisia aaroninparran kantoja. Kannattaa yrittää hankkia ainakin seuraavat lajikkeet: