Onnenkäpy Beloperone guttata

Vanhat huonekasvit sarjassa esittelen vanhoja huonekasveja, joita kannattaa edelleen kasvatella koti-ikkunoillamme.Tällä kertaa esittelyssä Beloperone guttata eli onnenkäpy. Syn. Justicia brandegeana

Helppousaste: ♥♥♥OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minne: Valoisalle ikkunalle, kesällä myös terassille tai parvekkeelle

Kenelle: Pitkäikäistä kukintaa toivovalle. Ahkeralle kastelialle

Taustaa: Onnenkäpy tuotiin Eurooppaan vuonna 9011, jonka jälkeen se yleistyi nopeasti. Se kasvaa luonnonvaraisena Koillis-Meksikossa.  Onnenkäpy kuuluu akanttikasvien heimoon. Onnenkäpy on oikea muotikasvi – välillä sitä on saatavilla runsaastikin, välillä ei. Viime vuosina sitä ei ole juuri näkynyt. Toisaalta pistokaslisäys on helppoa. Allekirjoittaneelta voi kysellä pistokkaita!

Hoito-ohjeita:

– Mitä valoisampi paikka, sen kauniimmat kukat. Talvella ei lähelle lämpöpatteria.

– Onnenkäpy ei saa koskaan kuivua, kastele sitä runsaasti kasvukaudella ja talvellakin kohtuullisesti.

– Vaikka kastelet tiheästi, muista että hennot juuret eivät saa seisoa vedessä

– Kasvukaudella lannoita säännöllisesti  kaliumpitoisella lannoitteella

– Keväällä kasvi latvotaan reilusti. Myös kesällä voi latvoa, jos toivoo tuuheaa kasvustoa. Kasvin voi myös kasvattaa pieneksi runkopuuksi.

Ongelmia:OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kasvi on ruman ja risuisen näköinen: Leikkaa reilusti! Juurruta latvapistokkaat

Lehdet tippuvat, kasvi on kalju: kastelu on epätasaista, varmista että kasvi saa tarpeeksi vettä. Varmista myös ettei hohkaava patteri kuumenna kasvia liikaa.

Kasvin versot ovat hentoja ja pitkiä: näin usein tapahtuu Suomessa talven aikana kun valoa on vähän. Onnenkävylle voi laittaa lisävalaistusta tai se voidaan pitää vain hengissä talven yli ja keväällä leikata versot pistokkaiksi ja huolehtia sopivasta hoidosta.

Leave a comment