Huonekasvikirjat: mitä kannattaisi hankkia?

Tässä postauksessa esittelen mielestäni parhaat suomenkieliset Huonekasvikirjat.

månsson ruukkukasvit

Lena Månsson: Ruukkukasvit

Tämä on kenties paras suomenkielinen huonekasvikirja. Erityisen hyvä se on laji-määrältään. Yli 500 kasvin esittely ja hoito-ohjeet ovat todella kattavat. Tunnistusta auttaa se, että kuvia on todella paljon. Lisäksi kirjan hoito-ohjeet ovat oikeasti hyvät. Tämä ei suinkaan ole itsestäänselvyys! Kirjan alkuosan yleiset hoito-ohjeet yms. eivät ole parhaimmasta päästä, varsinkaan aloittelialle, mutta kelvolliset kuitenkin.

Kenelle: aloittelialle, tosiharrastajalle, kenelle vain.

Koti kukkii. Iloa huonekasveista ympäri vuoden.

Erittäin kattava huonekasvikirja, joka sisältää lähes kaiken tarvittavan. Erittäin hyvä perustieto-osa sekä aloittelialle että tosiharrastelialle: kasvatusohjeita, ongelmia, kasvupaikkoja yms. käsitelty laajasti. Lisäksi erittäin hyvä kooste kahdeksasta suurimmasta kasviheimosta hoito-ohjeineen. Tämä kirja soindexpii mainiosti myös vain tiettyä kasviryhmää keräilevälle.

Kasvikohtainen luettelo on todella laaja. Kuvitus on piirrosmainen, eikä kaikkia kasveja ole kuvattu mutta jokaisesta suvusta on kuitenkin kuva. Kirjan loppuosasta löytyy lisäksi “harvinaisia kasveja” osasto – jossa lueteltu myös hyvin erikoisia kasveja.

Teosta ei ole enää myytävänä, mutta se kannattaa hankkia, jos sen löytää

Kenelle: jokaiselle perusteokseksi kotiin

Paul Williams: Helpot huonekasvit

helpot huonekasvit

Alottelialle sopiva perusteos, jossa esitelty helposti viihtyvät huonekasvit. Kirjan valikoima

on aiheen mukaisesti suppea, mutta kirja on selkeä ja kuvitus erittäin hyvä. Hoito-ohjeisiin

kannattaa suhtautua kylläkin varauksella – kirja ei huomioi pohjoisia olojamme. Silti otin kirjan tässä esille, koska moni arvostaa teosta, josta etsimänsä löytää helposti.

Kenelle: aloittelialle tai kiireiselle. Myös sellaiselle henkilölle, joka ei varsinaisesti ole kiinnostunut huonekasveista, mutta haluaa kotiinsa jotain vihreää.

Esko Puupponen: harrastajan viherkasvikirja 1963

puupponenmä teos on tosiharrastajalle erinomainen. Sitä ei todellakaan ole enää myynnissä, mutta jos jostain sen löytää, kannattaa hankkia. Puupponen on loistava kirjoittaja, hän tempaa mukaansa, ja kuvailee kasveja kuin hoitoakin omalla persoonallisella tavallaan. Kirjan hoito-ohjeet ovat itse asiassa erinomaiset , kunhan pienet vanhentuneet seikat päivittää mielessään (esimerkiksi tupakointi huoneistossa ei ehkä tänä päivänä ole ajankohtainen aihe:-). Kasvilista on todella kattava, mukana on runsaasti kasveja, joita ei missään muussa suomenkielisessä teoksessa ole. Oma kasvihulluus on täysin tämän kirjan ansiota!

Kenelle: tosiharrastajalle. Vanhoista huonekasveista kiinnostuneelle.

A.M. Idman-Tigerstedt: Kodin ruukkukasvit 1961kodin ruukkukasvit

Ihastuttava vanhan ajan huonekasvikirja, jota lukiessa tulee hymy huuleen. Kirjoittajan hoito-ohjeet ovat paikoin erinomaisen hyvät. Hauska lisä kirjahyllyyn!

Kenelle: Vanhoista huonekasveista kiinnostuneelle

Huom! Tässä blogissa kuvat ovat omista kasveistani. Tähän kirjaosioon olen kuitenkin lainannut kuvat kirjakauppiaiden sivuilta.

Leave a comment