Orkideat ikkuna-laudalla: Mikä ihmeen Cambria???

20150117_182627
Tämä toistaiseksi tunnistamaton risteymä tuoksuu vienosti karkkikaupalle.

Kun perhosorkideat on saatu hyvin menestymään koti-ikkunalla ja  kiinnostus orkideoihin on kenties kasvanut, aletaan kauppojen kasvivalikoimaa tutkimaan hieman enemmän “sillä silmällä”. Tavallisesti kukkakaupoista ja supermarketeista voi löytää perhosorkidean lisäksi puikkokämmeköitä (pääsääntöisesti Dendrobium nobile – risteymiä), joskus venuksenkenkiä, silloin tällöin Miltonopsiksia ja sitten monia erilaisia orkideoita joita myydään nimellä Cambria tai Cambria Mix.

Cambria ei ole mikään laji, suku tai lajike vaan niin sanottu yleinen kauppanimi jolla myydään mitä erilaisempia orkidearisteymiä. Nimi juontaa erääseen risteymään Vuylstekeara Cambriaan – jota kuitenkaan ei enää nykyään juuri kukkakaupoissa näy.  On sääli että orkideoita ei myydä niiden omilla nimillä. Toisin kun useimmilla perhosorkideoilla – näillä Cambria – nimikkeellä myytävillä kasveilla on useimmiten olemassa oleva lajikenimi.

20150119_134720
Miltonidium Issaku Nagata ‘Volcano Queen’ kasvattaa uutta kukkavanaa.

Kasvien taksonomia (eli kansanomaisesti suku- ja  nimiasiat) eivät toki kiinnosta kaikkia harrastelijoita. Mutta nimi ja erityisesti kasvin sukujuuret olisi hyvä tietää jo sen takia, että osaisi päätellä jotain ostamansa orkidean kasvuvaatimuksista. Orkideoihin perhetynyt osaa päätellä kasvin ulkonäon ja kukan muodon perusteella mahdollista sukupuuta mutta tavallinen kasvinystävä ei todennäköisesti sitäkään.

Kasvisukuina voivat olla esimerkiksi Ondotoglossum, Oncidium, Brassia ja Miltonia mutta myös monet muut. Kasvin nimeä kannattaa kuitenkin selvitellä, esimerkiksi kyselemällä tämän blogin kirjoittajalta, tai julkaisemalla kasvin kuvan vaikka orkidea – aiheisella Facebook sivulla tai Orkideayhdistyksen keskukstelupalstalla.

Tässä yhteydessä en siis voi antaa hoito-ohjeita  ns. “Cambrialle”, koska hoito on yksilöllistä riippuen lajikkeesta.

Kannattaa kuitenkin muistaa muutama  yleinen asia:

20150119_134628
Kuvassa vasemmalla näkyy Burrageara (Oncidopsis) Nelly Islerin uuden verson alku.

– Kun ostaa kotiinsa kukkivan orkidearisteymän, sille kannattaa etsiä valoisa paikka ikkunalta ja kastella säännöllisesti.

– Kun kukinta on ohi, kannattaa tutkia kasvia. Onko kasvamassa uusi verso (katso kuva). Jos verso on jo kasvussa, kastelua voidaan jatkaa. Jos uutta versoa ei ole, kasvin kannattaa antaa hieman levätä kukinnastaan. Mikäli kasville löytyisi hieman viileämpi paikka, voi kastelua vähentää.

– Jos kasvua on taas näkyvissä, palataan taas normaaliin kastelurutiiniin.

– Minulla kaikki tällaiset risteymäorkideat viihtyvät kesäisin ulkona pitkälle syksyyn. Silloin myös lannoitan säännöllisesti.

– Jos uusi verso kasvaa hienosti ja kasvin bulbi (eli pyöristynyt vararavintokeskus)on kasvun loputtua pyöreä ja vähintään yhtä iso kuin edellisen kukkineen verson bulbi, on hoito onnistunut.

20150119_134702
Tässä kuvassa verso on jo hieman kasvanut (tunnistamaton risteymä).

– HUOM! Osa näistä risteymistä kasvavat hienosti koti-ikkunalla, osa on haastavempia. Osa kasvattaa vain yhden verson vuodessa, kukkii myös kerran vuodessa ja tarvitsee lepoa. Osa taas kasvaa jatkuvasti ja kukkiikin monta kertaa. Kannattaa seurata kasvinsa kasvutyyliä löytääkseen oikeat hoito-ohjeet!

20141006_082522
Tämä toistaiseksi tunnistamaton risteymä kukkii valtavan kauan. Yhdessä kukkavanassa on yleensä muutama kymmen kukkaa.
20141024_152219
Ondontocidium Hansueli Isler on helppohoitoinen alottelijan orkidea.

20141024_152213

20141011_094407
Tämän risteymän sukupuussa on varmasti Oncidiumia mukana.
20140426_144407
Brassia – tyyppiset risteymät on helppo tunnistaa hämähäkkimaisesta olemuksesta
20141225_153602
Odcdm. Catante Pacific Sun Spot

Leave a comment