Orkideat talvehtivat

20160221_101701

Perhosorkideat ja miltonia länsi-ikkunalla. Perhosorkideat ovat todella vanhoja, harrastuksen syventyessä en ole hankkinut enää vuosiin uusia. Silti näämä vanhukset ilahduttavat jatkuvalla kukinnallaan. 

 

Orkideakokoelmassani ei ole selkeää keräilylinjaa, vaan on kaikenlaista: markettiorkideoita,  luonnonlajeja useista suvuista, vanhoja  risteymiä jne. Ehkä kuitenkin eniten minulla on pienikokoisia orkideoita. Pienet kasvit viehättävät minua  ja lisäksi kasviharrastajan suurin haaste – tilanpuute – on helpompi selättää.

Jaottelen orkideani kasvupaikan mukaan seuraavasti:

20160221_101909

Ikivanha venuksenkenkäristeymä talvehtii pohjoisikkunalla. Kesäksi vähän valoisampi paikka, kun ikkunalautapaikkoja vapautuu.

A: Ikkunalautaorkideat. Nämä kasvavat  ympäri vuoden ikkunalla, tai talven ikkunalla ja kesän ulkona – suurimmaksi osaksi ilman keinovaloa. Täysin sisällä kasvavat  perhosorkideat ja  venuksenkenkäristeymät. Brassia-risteymät, Oncidium-risteymät ja sitten monien lajien risteymät, joita virheellisesti myydään  cambria – nimikkeellä, ovat kesän ulkona.

B: kesällä ulkona, talvella kellarissa keinovalon alla. Näihin kuuluvat osa Dendrobiumiestani, (sekä luonnonlajeja että risteymiä), Cattelyat (sekä risteymät että luonnonlajit), lumikunigattaret sekä muutamat harvianisemmat luonnonlajit.  Silloin jos kukkivat, tuodaan kasvit olohuoneeseen (huom JOS koska ei ole itsestäänselvyys, että onnistun näiden kanssa).

Tässä yhteydessä haluaisin kertoa kellaristani. Kun olimme katsomassa taloa ensimmäisen kerran,  välittäjä sanoi “käydään vielä kellarissa, se valitettavasti kyllä on täysremontin tarpeessa. Tällä hetkellä se on aika kylmä, tila voidaan kyllä lämmittää puilla lämpimäksi” Muut katsojat kauhistelivat 70-luvun tyyliä, mutta minä ajattelin heti – orkideat tonne talveksi – lämmitys päivällä – yöllä viileää! Tehdään kaupat heti!”.

Ja kellari tosiaan on vanhan talon  mukainen: kosteahko ja viileä. Vanhan talon tyyliin siellä on myös suihku ja sauna. Saunassa on  valtava puulämmitteinen ikikiuas, jolla lämmitetään kellarikerroksen peseytymistilat.  Tästä johtuen lämpötilan vaihtelut kellarissa ovat suuret – jopa yli 10 astetta. Tällä siis asustavat keinovalon alla hyllyssä monet orkideat talvella.  Samassa tilassa talvehtivat muuten myös perargonit! Parhaat valopaikat ovat orkideoille, mutta pelakuut näyttävät sopeutuneen tähän ihan hyvin. (sivumennen sanoen pelargoneja talvehtii myös muualla talossa, esimerkiksi viileää rakastavan esikoiseni ullakkohuoneen ikkunalla).

20160221_101745

Kasvit talvehtimassa kellarissa melkoisen epäedustavasti:-)

 

C. Täysin kuivana talvehtivat orkideat. Pleionet ja Bletilla sriata ja B.striata var Alba.  Talvehtivat rukkusipulien kanssa viileässä ja pimeässä pannuhuoneessa. Keväällä, jos edelliskesän hoito on onnistunut, ne aloittavat kasvunsa kukinnalla ja pääsevät paraatipaikalle olohuoneeseen. Jos ei tule kukkia, vaan lehtiä, pääsevät länsi-ikkunalle. Heti kun säät sallivat, viedään nämä orkideat ulos ja syksyllä taas kellariin.

d. Kosteutta vaativat lasikko-orkideat. Suurimmaksi osaksi luonnonlajeja, muutama risteymäkin. Näistä kasveista pääosa asuu lasikossa vuoden ympäri. Muutamat muuttavat kesäksi ulos. Lasikostani kirjoitan pian oman postauksen. Postailen silloin tällöin blogiini myös harvinaisemmista orkideoista.

20151228_185203

Lasikko

Kuvassa vasemmalla Dendrobium obernas ja oikealla Aerangis citrata.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s