Joulukukat: Amaryllis eli ritarinkukka

Ritarinkukka eli Amaryllis Hippeastrum

 photo HippeastrumBlossomPeacock3.jpg
Kuvassa H. Blossom Peacock.

Helppousaste: ♥♥♥

Minne: Valoisalle ikkunalle, kesällä ulos, kukkiessaan pöydän koristeeksi

Kenelle: Ahkeralle kastelilalle ja lannoittajalle

Tammikuussa monella kukkaystävällä kukkii ikkunalla vielä amarylliksia . Nämä upeat sipulikukat on melko helppo säilyttää seuraavaa vuotta ja uutta kukinaa varten. Ohjeita löytyy kasvikirjoista ja netistä pilvin pimein, mutta silti moni sanoo epäonnistuvansa uudelleenkukittamisessa.

Lähes aina amaryllikset ovat niin sanottuja puutarhamuotoja eli risteymiä. Harrastajat – kuten minä – kasvattavat myös luonnonlajeja, mutta näistä kirjoitan erikseen toisen kerran, koska hoito on haasteellisempaa ja vähän erilaista.

Hoito kukinnan ollessa ohi:

1. Anna kukkavanan tuuleentua, eli kuivua. Nappaa se sitten pois. Aseta amaryllis kasvamaan mahdollisimman valoisaan paikkaan.

 photo HippeastrumBogota3.jpg
H.Bogta sivuprofiili

2. Kastele säännöllisesti, ja mikä erityisen tärkeää LANNOITA SÄÄNNÖLLISESTI esimerksiksi joka kastelukerralla laimealla liuoksella, tai viikoittain, miten omaan tyyliisi sopii.  Joskus ohjeissa sanotaan kastelusta alakautta, itse en kastele alakautta, ja hyvin olen pärjännyt. Amarylliksen hoidon onnistuminen piilee VALOSSA JA LANNOITUKSESSA. Myöskään kastelu ei saa unohtua, koska jos sipuli asettuu lepoon liian aikaisin, ei kukkia tule. Amaryllis onkin siis mainio ‘ylihoitavan’ kasvattajan kasvi:-)

3. Heti kun ilmat lämpenevät, ritarinkukka kannattaa laittaa ulos tai parvekkeelle. Toki se pärjää kyllä sisälläkin. Jatka kastelua ja lannoitusta koko kesän. Jos huomaat, että sipuli pulskistuu ja lehdet ovat hyvinvoivat ja kirkkaan vihreät, tiedät jo että hoito on onnistunut. Hippeastrum kestää ja haluaa kaiken valon mitä se voi saada ja voikin siis kasvaa täydessä auringossa, kunhan kastelu on kohdallaan.

4. Syksyn ja talven hoitoon on kaksi vaihtoehtoa

 photo HippeastrumAphrodite2.jpg
H. Aphrodite – herkän kaunis kerrottu amaryllis.

HOITO-OHJE A: HELPPO TALVIHOITO  (valitse jos ei ole tärkeää koska kasvi kukkii tai sinulla on paljon tilaa kukkaikkunalla myös talvisin)                                     

1. Tuo ilmojen viiletessä sipuli sisälle valoisaan paikkaan lämpimään.

2. Kastele normaalisti, lannoita silloin tällöin.

3. Jos lehdet alkavat kellastua. siirry HOITO-OHJEESEEN B. Jos eivät, hoida kasvia normaalisti viherkasvina talven yli. Lämpötila saisi pysytellä yli 17 asteen.

4. Jos lannoitus ja muukin hoito on onnistunut, talvella tai keväällä ilmestyy kukkanuppu. Voit istuttaa kasvin tällöin uudelleen voimakkaaseen multaan saviruukkuun, joka on reunoilta n.1 cm-2 cm sipulia isompi, jossa kunnon salaojitus. Istutuksen yhteydessä leikkaa huonot juuret pois.

HOITO-OHJE B: KUKINNAN AJOTTAMINEN

 photo HippeastrumEvergreen.jpg
H. Evergreen. Tyylikäs pienikukkainen ritarinkukka

1. Elokuussa vähennä hiljalleen kastelua ja lopeta se sitten kokonaan.

2. Jos uusia lehtiä kuitenkin kasvaa, siirry HOITO-OHJEESEEN A. Jos ei, anna lehtien kuivua, irroita ne ja siirrä sipuli sitten pimeään. Kovin viileä paikka ei ole hyvä, paras olisi hieman alle 20 astetta, lämpimämpikin käy.

3. Seuraile sipulia silloin tällöin, ja voit kastellakin pienen tilkan vettä. Jos ja kun kukkatuppi tulee näkyviin, istuta sipuli uudellleen (katso Hoito-ohje A kohta 4.) ja kastele kerran. Seuraavan kerran kastele, kun kukkavana on n. 10 cm. Amaryllis kannattaa tällöin kasvattaa ikkunalaudalla, ja käännellä usein, jotta kukkavanasta kasvaa lyhyt ja suora. Kun kukat alkavat aueta, voi sen surutta nostaa sisemmälle huonetta koristamaan kotia.

 photo HippeastrumNymph2-1.jpg
Perinteinen lajike H. Nymph

Ongelmia:

Ei kukintaa:  Liian vähän valoa ja lannoitusta

Lehdet kellastuvat jo kesällä: epätasainen kastelu, kasvi luulee lepokauden alkaneen

Kukkavana on liian pitkä: Nupun tullessa esiin, on kasteltu liikaa. Nupun kasvaessa vain maltillisesti vettä. Myös pimeä kasvupaikka vaikuttaa ohuen ja pitkän kukkavanan ilmestymiseen.

SIpulissa/ varressa / lehdissä / nupuissa on punaisia laikkuja: punalaikkutauti on valitettava ritarinkukan seuralainen. Sille ei voi mitään tehdä, varo tartuttamasta muita ryllejä. Jos tauti on paha, kannattaa sipuli heittää pois. Pieni punaisuus ei kasvua haittaa.

 photo HippeastrumNovella4-1.jpg
H. Novella
 photo HippeastrumPasadena3.jpg
H. Pasadena ja sopivan pituinen kukkavarsi.
 photo HippeastrumRedPearl.jpg
H. Red Pearl on yksi suurikukkaisimmista lajikkeista.
 photo HippeastrumSplash3-1.jpg
H Splash ja pitkät terävät terälehdet.
 photo HippeastrumTresChic5-1.jpg
H. Tres Chic. Pienikukkainen lajike, jonka yhdessä kukkavanassa tavallisesti 6-8 kukkaa.
 photo HippeastrumAppleBlossom2.jpg
H. Apple Blossom on klassikkojen klassikko, jota on Suomessa viljelty todella kauan.
 photo HippeastrumBlossomPeacock2.jpg
H: Blossom Peacock – lajike, jonka kukat ovat aina samaan aikaan auki.
 photo HippeasrumPresidentJohanson.jpg
H. President Johnson on todella vanha arvolajike
 photo hippeastrumflamencoqueen2.jpg
H. Flameco Queen

Leave a comment