Sipulien hyötäminen

Vanhaan taloon sopii mainiosti sipulien hyötäminen! Tämä vanha hieno konsti saada keväisin ikkunalleen upeita sipulikukkia ansaitsee tulla esitellyksi. Sipulien hyötäminen on todella helppoa.

Mitä sipuleita?
Minulla on tapana ostaa hyödettävät sipulit vasta myöhään syksyllä (loka- marraskuussa), jolloin niitä usein saa aivamön pilkkahintaan. Kuvan sipulit on ostettu 50 sentillä per paketti.

image

Mitä tarvitset?
– kukkasipuleita: narsisseja, tulppaaneita, helmililjoja, krookuksia, hyasintteja, lumikelloja, muitakin.
– istutusastioita oman maun mukaan:  korit, ruukut, kulhot, maljakot yms. Pohjassa ei tarvitse olla  reikää!
– Multaa, mikä tahansa hiekkapitoinen käy (kesto- , taimi- , kukkamulta)
– Salaojitukseen ruukkusoraa tai styroksia tai kiviä (lasiastiaan sopivat hyvin kauniit kivet pohjalle) yms.
– viileän paikan talvisäilytykseen: jääkaappi, kellari, kuisti, viileä huone.

image

Mitä tehdä?
1. Täytä astiat ensin salaojitusmateriaalilla noin 1/3 astiasta (korkeassa astiassa vähemmän).  Lisää sitten multaa.
2. Paina sipulit multaan vieri viereen.  Yhteen astiaan vain samaa lajiketta (sekoitukset eivät valitettavasti toimi, edes saman kasvin eri lajikkeiden välillä).
3. Ripottele multaa istutuksen päälle niin, että sipulien ‘nokat’ jäävät esiin.
4. Kastele. Jos astiassa ei ole pohjareikää, kastele varoen, vain sen verran että multa kastuu. Nimikoi halutessasi!
5. Aseta viileään ja pimeään.
6. Huolehdi, ettei multa täysin kuivu. Esim jääkaapissa tuskin tarvitsee kastella. Sen sijaan kuivassa kellarissa kannattaa muutama vesitilkka antaa.
7. Keväämmällä, kun idut alkavat kasvaa otetaan astiat esiin. Tästä myöhemmin uusi postaus!

image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s